Zprávy


21. prosince 2007

Redaktor: MiS

Aktualita

Český svaz mužů protestuje proti jednostranné prezentaci domácího násilí.

Tiskové prohlášení

Na oficiálních internetových stránkách České vlády vyšel dne 19.12. 2007 článek Výbor pro prevenci domácího násilí navrhne zavést do trestního zákona novou skutkovou podstatu trestného činu pronásledování (stalking) (http://www.vlada.cz/scripts/detail.php?id=29075).

Tento článek z nepochopitelných důvodů zjednodušuje problematiku domácího násilí do podoby žena-oběť a muž-pachatel. S takovým jednostranným pohledem nemůžeme souhlasit. V žádném případě není pravda, že jedinými pachateli domácího násilí v Česku jsou pouze muži. Podle průzkumů Českého svazu mužů je vystaveno domácímu násilí cca 29% mužů. V převážné většině se jedná o psychické násilí. Zahraniční zdroje dokonce uvádí, že počet případů domácího násilí je mezi muži a ženami srovnatelný. Česká republika jistě nebude výjimkou.
Český svaz mužů vždy odsuzoval všechny formy domácího násilí jako nepřípustné. Boj proti tomuto závažnému celospolečenskému problému je správný, ale takto jednostranná prezentace domácího násilí je chybná a zavádějící. Požadujeme, aby se problematika domácího násilí řešila bez ohledu na pohlaví.
Článek informuje o tom, že hlavním cílem nově vytvořeného výboru bude boj jenom proti domácímu násilí na ženách. Nerozumíme tomu, proč ministerstvo zakládá výbor hrazený z peněz daňových poplatníků a zároveň omezuje jeho činnost jedním směrem.
Činnost výboru vychází evidentně z jednostranných statistik dodaných ženskými organizacemi, které sledují pouze násilí na ženách. Přitom každý nezaujatý odborník potvrdí, že domácí násilí je pácháno i na mužích, dětech a seniorech.
Je nám líto, že tento článek vyšel z kabinetu ministryně Stehlíkové, která by měla dbát na rovný přístup. Žádáme tímto paní ministryni o nápravu této chyby. Uvítali bychom, kdyby do orgánů podobných výborů jmenovala takové osoby, které budou zárukou nestranného přístupu k problematice domácího násilí.

V Praze 21.12. 2007

Za Český svaz mužů

Jiří Šolc
Prezident


Zdroj: Český svaz mužů 21.12.2007

Přečtení článku: 167292x

Tisknout článek

Průměrná známka článku: 2.9

Pošli článek kamarádovi

Oznámkuj článek (1 - nejlepší): 1 2 3 4 5


Související články

19.03.2010, 09:45   Dobré ráno
29.01.2008, 00:12   Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů

 






Copyright © 2004 Eeský svaz mužu                Tvorba www - Web & Media a.s.